7. 6. 2012

Posledný autobus

Niekoľko rokov peripetií so zháňaním financií a ideálneho predstaviteľa hlavnej roly – starého autobusu – sa nakoniec autorom podarilo úspešne pretaviť do originálneho diela na pomedzi hraného a animovaného filmu, ktorý žne ceny a slová chvály kade chodí.
Posledný autobus je autorský krátkometrážny film spracúvajúci univerzálnu tému ľudského egoizmu a strachu. Prináša znepokojujúce podobenstvo z ríše zvierat, kde hrdinovia v kritickom momente ohrozenia odhaľujú svoj pravý charakter a v mene vlastnej záchrany sú schopní obetovať aj svojich najbližších. 
Naposledy získal film ocenenie pred tromi týždňami na Grand Prix animovaných filmov v Stuttgarte, kde zvíťazil a dostal sa do predvýberu na Oscara (niežeby bol Mr O. nejakým zásadným arbitrom kvality, ale i tak, poteší). Stihol už pochodiť aj niekoľko festivalov vo FR, ale ak ho ešte niekto nevidel, najbližšia príležitosť bude v stredu 29. júna 2012 na akcii Cine Barbecue v Lille. Na programe je výber filmov z festivalu v Clermont-Ferrand, odkiaľ si „bus“ tiež priniesol cenu. Podrobnosti nájdete na http://lhybride.org/component/k2/itemlist/date/2012/6/29.html 
Začali s tým dokumentaristi, teraz animátori, zdá sa, že slovenská kinematografia sa rozhodla dobyť svet. Len tak ďalej ;-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára