5. 1. 2011

Novoročné priania vo Francúzsku

Ak ste už nejaký ten rôčik vo Francúzsku isto sa vám už stalo, že vaša slovenská rodina a priatelia ostali zaskočení vašim pre nich "neskorým" PF-kom. Vy sa divíte, pretože od prvého januára je vaša mailová schránka preplnená francúzskymi blahoželaniami. Vysvetlenie je jednoduché : iný kraj, iný mrav. Nový rok "založil" už v 46. roku pred Kristom Július Cézar, ktorý stanovil 1. január za prvý deň v kalendári. Po páde rímskej ríše sa vytratila táto tradícia až do čias stredoveku. Angličania slávili nový rok v marci, Taliani na vianoce a Francúzi na veľkú noc. Až s príchodom gregoriánskeho kalendára v roku 1582 tu máme opäť Nový rok prvého januára.
Ak sa chcete vo Francúzsku vyhnúť nešťastiu a hlavne ak chcete dodržať dobré mravy, novoročné prianie želáte či posielate až po odbití polnoci. No a máte na to čas až do 31. januára.
Internet či ponuka pohľadníc, ktoré nie sú vždy francúzskej výroby, však spôsobujú, že čoraz viac ľudí sa už aj tu nechá zlákať spoločným prianím Vianoc a nového roka...tak je už len na vás, ktorú variantu si vyberiete. V každom prípade ak ste náhodou na niekoho zabudli v decembri, práve čítate skvelý argument, prečo vaše prianie prichádza v januári.
Tak vám teda všetkým prajem šťastný nový rok...
Pridať obrázok

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára