25. 6. 2013

Slovensko-francúzske družby a partnerstvá

Náš blog sa často venuje činnosti krajanských spolkov (AAFS, AOTS) alebo špecializovaných združení (Deti Dunaja). Informuje o aktivitách Veľvyslanectva SR vo FR aj Slovenského inštitútu v Paríži. Doposiaľ sme sa však pomerne málo venovali družbám a partnerstvám medzi slovenskými a francúzskymi obcami, mestami či regiónmi. Výnimkou je snáď len prípad obcí Liptovský Ján - Fomtaine-le-Port. Ktoré ďalšie družby spájajú Slovákov a Francúzov? Medzi mestami a obcami ide podľa našich informácií o Bardejov- Calais (Pas-De-Calais); Brezno - Meudon (Hauts-De-Seine); Brezová pod Bradlom - Paulhan (Hérault); Liptovský Mikuláš - Annecy (Haute-Savoie); Poprad - Agglomération Du Grand Angoulême (Charente); Trenčín - Cran-Gevrier (Haute Savoie).
Medzi vyššími samosprávnymi celkami zasa o Département de la Loire - VÚC Banská Bystrica; Région de Picardie - VÚC Trenčín; Région de Champagne-Ardennes - VÚC Nitra; Département des Hautes-Pyrénées - VÚC Prešov. Ak žijete v niektorom zo spomínaných miest a regiónov, podeľte sa so svojimi skúsenosťami z družobnej spolupráce. V prípade, že viete o ďalších existujúcich družbách, dajte o nich na blogu vedieť všetkým Slovákom vo Francúzsku.

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Chcel by som zoznam doplniť o družbu medzi Kysuckým Novým Mestom a Rive de Gier (Loire)... Karol

Anonymný povedal(a)...

Ani som netusila, ze je tych partnerstiev tolko... Chcela by som doplnit druzbu Telgart (okres Brezno) – Saint-Remy (Haute-Saône). Bola podpisana v roku 2009. Ahoj Jana

BSF povedal(a)...

Z webu Veľvyslanectva SR vo FR: Vo francúzskom meste Saint Brice sous Foret za účasti zástupcov Veľvyslanectva SR v Paríži 19. júna 2013 podpísali starosta francúzskeho mesta Saint Brice sous Foret (department Val d´Oise, región Ile de France) Alain Lorand a starosta mestskej časti Devínska Nová Ves Milan Jambor zmluvu o družobnej spolupráci. Obdobnú zmluvu o družobných stykoch podpísali aj predstavitelia družobných spolkov z oboch miest Echanges sans frontieres – Výmeny bez hraníc. Slávnostnému podpisu predchádzalo už 25 rokov priateľskej spolupráce a pravidelných školských, kultúrnych a športových výmenných podujatí medzi oboma mestskými časťami. Zástupcovia Devínskej Novej Vsi okrem účasti na oficiálnom podujatí ešte vystúpia v Saint Brice sous Foret s folklórnym programom v rámci Sviatku hudby 22. júna.

Anonymný povedal(a)...

Quelques informations au sujet des jumelages franco-slovaques :
- Depuis plusieurs années Villeneuve sur Yonne (Yonne) est jumelé avec Klenovec ;
- Le 29 juin 2013 un protocole de jumelage a été signé entre Darney (Vosges) et Humenné ;
- A ma connaissance les villes de Nanterre (Hauts-de-Seine) et Zilina sont toujours jumelées.
Amicalement.Daniel

Zverejnenie komentára