28. 3. 2010

57. číslo časopisu „SPRAVODAJ“ - Spolok Francúzsko-Slovenského Priateľstva

57. číslo Spravodaja je venované umelecovi-sklárovi, rodákovi zo Ždiaru, Yanovi Zoritchakovi, žijúcemu už takmer štyri desaťročia vo Francúzsku. Jeho diela nakupujú galérie výtvarných diel v 14. štátoch sveta. Ale i francúzskej vinohradníčke, pani Viera Eychenne, ktorá je z Topoľčian a v januári 2010 jej víno „Metamorphose“ obdržalo v Bratislave počas „ Danubius Gastro“ zlatú medailu.
Dozviete sa čo to o slávnom Slovákovi-kartografovi menom Samuel Mikovíni, ktorý spolupracoval s Matejom Belom na vydaní jeho veľdiela „ Notitia Hungariae“. Nájdete informácie o „Študentskom Pôžičkovom Fonde“, ktorý vám môže výhodne požičať peniaze na vaše štúdiá vo svete a dočítate sa o účasti SR na Zimných Olympijských hrách.
„SPRAVODAJ“ nájdete aj na našej adrese : http://amitié-franco-slovaque.eu/ Vlado Tabacik

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

Dielo Yana Zoritchaka mam veľmi rád, predovšetkým práce na tému vesmír. Je naozaj neuveriteľné, čo všetko je za pomoci chémie možné zo skla vytvoriť. Zoritchaka považujem za novodobého alchymistu. Na blogu sa už o ňom písalo. A tiež o jeho synovi, ktorý sa venuje fotografii.
Samuela Mikovíniho budú určite poznať tí, ktorí radi chodia do Banskej Štiavnice. Mikovíni tam pracoval na mapovaní okolia mesta a banských diel. Známy je tiež poludník, ktorý vytýčil ako východisko mapovania Slovenska. Keď navštívite Bratislavu, zájdite si na nábrežie Dunaja, nájdete tam jeho pomník.
Pozdravuje Andrej

Zverejnenie komentára