13. 2. 2009

Picasso et les Maîtres

Začiatkom decembra 2008 BSF vyhlásil súťaž o 2 voľné vstupenky na výstavu Picasso et les Maîtres ako poďakovanie za vašu výpomoc na vianočných trhoch. Vstupenky a katalóg výstavy získala Ľudmila Štefániková, ktorá sa s nami podelila o dojmy z výstavy:
Bola streda, 13 januar 2009. Vystupili sme z metra a vykrocili sme priamo ku vchodu k vystave. Vdaka specialnym vstupenkam sme nemuseli vystat rad cim sme si vysluzili ziarlive pohlady cakajucich na listky. Bolo to fajn, lebo pocasie bolo sychrave. Ked som vstupila do prvej miestnosti, bola som velmi prekvapena. Vystavna miestnost bola velmi tmava, seda, ako aj vsetky ostatne mimochodom, svetelne spoty mierili priamo na obrazy. Cely koncept vystavy spocival v porovnani originalneho diela a jeho interpretovanej Picassovej kopie. Zaciatok vystavy, a teda prva miestnost, koresponduje na Picassove zaciatky na univerzitach, ked kreslili busty a anticke sochy, detaily tela. Najzaujimavejsie na tom bolo to, ze aj tie sochy, ktore skicoval, sme mali moznost vidiet na vlastne oci. Boli umiestnene v strede saly. Po stranach boli na stenach vyvesene rozne Picassove obrazy.V dalsich miestnostiach sme mali moznost vidiet diela zoskupene tematicky, podla majstra, ktorym sa inspiroval, alebo podla obdobia z Picassovho zivota. V strede sal boli zaroven pod sklom vystavene original + grafiky, ktore boli prezentovane podla postupnosti tvorenia, cim chcem povedat, ze sme mali moznost vidiet prvu etapu obrazu, hruby nacrt, nasledne pribudajuce detaily a finalny vytvor. Bolo to velmi zaujimave, pre mna ako amatera, sledovat ako vlastne vznika taka grafika.Ku koncu vystavy samozrejme nesmeli chybat zatisia.Ani sme sa nenazdali a bolo po vystave. Musim priznat, ze co to do velkosti, vystava bola situovana cez dve poschodia, co sa mne zdalo popravde malo, ale v skutocnosti sme tam stravili tri a pol hodiny, pretoze pred kazdym obrazom sme sa jednoducho museli zdrzat. Takze by som chcela potvrdit, ano bola to jedna z najvacsich vystav Picassa vobec, ale nie do velkosti, ale presnejsie do objemu, hlbky a preciznosti myslienky vystavovat diela este nevystavovane v koncepcii tak komplexnej a eklektickej.Z organizacneho hladiska zoskupit originaly majstrov a Picassove diela musela byt riadna praca, ale stalo to zato. Tato vystava bola medialnou senzaciou, pretoze prelomila rekordy v pocte navstevnikov, ktori prisli do Pariza z roznych kutov sveta prave koli nej. Mne z nej ostali hlboke dojmy a zaroven krasny katalog zahrnujuci vystavene diela a komentare, ktory som k listkom vyhrala.
Ľudmila

1 komentár:

Andrej povedal(a)...

Ahoj Ľudmila, teším sa, že sa ti páčilo. Aj ja som sa bol pozrieť, bol to naozaj zážitok. Chýbala mi tam ale moja obľúbená koza. Poznáš ju? Je vystavená v parku Musée Picasso v Paríži...

Zverejnenie komentára