8. 1. 2009

Dovidenia koruna, vitaj euro

Pri príležitosti vstupu SR do eurozóny sa v Bratislave 8. januára 2009 v priestoroch Slovenského národného divadla uskutoční slávnostné podujatie s názvom Dovidenia koruna, vitaj euro. Podujatie za účasti slovenskej a zahraničnej reprezentácie bude oficiálnym privítaním euromeny na Slovensku a rozlúčkou so slovenskou korunou, ktorá od začiatku roka prestala byť slovenským oficiálnym platidlom. Na podujatí sa spoločne zúčastnia traja najvyšší ústavní činitelia SR – prezident SR I. Gašparovič, predseda NR SR P. Paška a predseda vlády SR R. Fico, ako aj poslanci NR SR a predstavitelia vlády. Okrem štátnej reprezentácie Slovenska budú účastníkmi slávnostného programu aj viacerí zahraniční predstavitelia. FR bude zastupovať Bruno Le Maire, štátny tajomník MZV FR poverený európskymi záležitosťami.
Jeudi 8 décembre 2009 en début de soirée, une cérémonie officielle, qui se déroulera au Théâtre National Slovaque, marquera l’introduction de la monnaie européenne en Slovaquie. Plusieurs personnalités politiques européennes, dont M. Bruno Le Maire, Secrétaire d’Etat aux Affaires européennes, y participeront. A l’occasion de sa visite en Slovaquie, M. Le Maire a fait un communiqué de presse: "La Slovaquie est devenue, le 1er janvier, le seizième Etat membre de la zone euro. Je salue cet événement qui marque pour la Slovaquie une nouvelle étape dans son intégration européenne et qui vient couronner de succès les efforts de convergence et de stabilisation économique entrepris par ce pays dans les dernières années. Ce nouvel élargissement de la zone euro confirme l’attractivité de notre monnaie commune européenne, dix après sa création. C’est un euro stable, un euro qui protège nos économies et nos concitoyens, que viennent de rejoindre nos amis slovaques. L’adoption de l’euro par un nouvel Etat membre suppose l’adoption par ce pays des disciplines communes à l’ensemble de la zone. La coordination des politiques économiques et la poursuite des réformes de structure sont indispensables pour que l’euro reste synonyme de stabilité et de prospérité".

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

Ahoj blogeri, nejaký čas som žila v Paríži, aj preto sa stále zaujímam o aktivity Slovákov žijúcich vo Francúzsku. Zhodou okolností som natrafila na váš blog. Je veľmi fajn, že ste ho založili. Prajem vám, aby sa úspešne rozvíjal a hlavne, aby sa vám podarilo stmeliť žiaľ dosť nejednotnú slovenskú komunitu vo Francúzsku.
Pokiaľ ide o galavečer pri príležitosti zavedenia eura, môžem vám povedať, že naši sa pochlapili. Program uvádzal herec D. Jamrich. Prepojenie jeho jednotlivých častí bolo naozaj brilantné – striedala sa hudba, príhovory našich aj zahraničných politikov, informácie o dejinách platidiel na Slovensku (od Biatecu). V programe bola zastúpená ľudová hudba (rohy, píšťaly s orchestrom, cimbalové sólo, vystúpenie Lúčnice), balet, operný spev (A. Kučerová) aj súčasná hudba (S. Sklovská spievala Vyznanie od M. Gombitovej). Čo je sympatické, organizátori dali dosť veľký priestor mladým ľuďom. Skonštatovala som, a nebola som sama, že som už dávno nevidela niečo tak pekné a dôstojné. Bolo to naozajstné gala.
Zo Slovenska vás pozdravuje

Eva

Zverejnenie komentára